“Ik verheug me nu al op de koelende vloer in de zomer”

Doener: Kristel Lageweg 36 (public affairs)

Doorstart: Hoe maak je een monument uit 1906 aardgasvrij?

 

Allemaal aardgasvrij. Het klinkt misschien voor veel mensen nog abstract. Maar Kristel doet het gewoon. Als een van de eersten. En daarvoor heeft ze niet het makkelijkste thuis gekozen. “Volgens beleidsmakers zijn wij een ‘moeilijke groep’, lacht Kristel. Enkelsteens muren, een monument waardoor je aan allemaal extra regels moet voldoen. Wij willen bewijzen dat het kan. Omdat wij geloven in een schonere wereld en omdat ons thuis een stuk comfortabeler en mooier wordt. De vloerverwarming kan koelen in de zomer. Daar verheug ik me nu al op.”

 

“Die oorsmeergele tegeltjes in de badkamer ga ik ook niet echt missen”

 

“De lockdown was eigenlijk een heel handige periode om alles voor te bereiden”, zegt Kristel, “omdat ik veel thuis werkte, kon ik veel makkelijker overleggen met de aannemers. En ik had tijd om een heel wie-verft-wanneer-wat-schema in elkaar te zetten met vrienden en familie voor de afwerking.” 

 

“Dat je het samen doet, dat is de kern van wat een samenleving is”

 

“De afgelopen maanden heb ik mijn buren veel beter leren kennen”, vertelt Kristel. “Dat maakte voor mij duidelijk wat de kern van een samenleving eigenlijk is: dat je het samen doet.

En dat we alleen vooruit komen als we allemaal in beweging komen. Ik ervaar dat die bereidheid er is. En ik vind dat de overheid daar nu van moet profiteren. Door bedrijven die werken aan duurzaamheid te stimuleren. En groene voorwaarden te stellen aan bedrijven die hulp vragen. Zo worden bedrijven de motor van wat jullie de Duurzame Doorstart noemen.” 

x