“Ik ben uitvinder dus ik wilde die zonnepanelen zelf in mijn handen hebben”

Doener: Henrik-Jan de Graaf 52 (Uitvinder)

Doorstart: Zelf zonnepanelen instaleren 

 

Ik ben niet bang voor techniek. En mijn vrouw en ik hadden al eens afgesproken dat we best wat duurzamer konden gaan leven. Zonnepanelen waren een logische stap. We hebben veel dakruimte, dus we kunnen veel panelen kwijt. Dat is nodig omdat ze niet allemaal even gunstig liggen ten opzichte van de zon. Overigens heb ik er ook een businesscaseje van gemaakt. En het is zelfs dán nog winstgevend.  

 

“Mijn to do lijstje is tijdens de lockdown een stuk korter geworden”

 

“Het klinkt misschien een beetje gek”, zegt Hendrik-Jan. Maar ik vond de lockdown eigenlijk best een fijne periode. Opeens had ik wel tijd om al die dingen te doen die ik graag wil. Ik ben nou eenmaal iemand die graag bezig is. En laat ik zeggen dat mijn ‘to do list een heel stuk korter is geworden. Een ding dat ik kon afstrepen waren dus de zonnepanelen. Ze waren best moeilijk te krijgen doordat China op slot zat. Ik heb uiteindelijk mijn hele legplan nog moeten veranderen. Maar daardoor passen er uiteindelijk zelfs meer panelen op mijn dak!” 

 

“We krijgen pas echt een versnelling als we slimmer met duurzame energie omgaan.”

 

Ik hou ervan om nieuwe dingen te ontdekken. Om systemen te verbeteren. Verduurzaming doet een enorm appel op je creativiteit en op je vernieuwingskracht. Ik denk dat de Duurzame Doorstart pas echt een versnelling krijgt als we innovatieve manieren vinden om slimmer met duurzame energie om te gaan. Door het op te slaan als we te veel hebben of het juist dan aantrekkelijk te maken om het te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het opladen van elektrische auto’s ’s. Mijn gok is dat opslag het beste lukt in stoffen als ammoniak. Natuurlijk, dan gaat er veel energie verloren, maar de natuur is ook een grote verspiller. Een boom legt ook maar 1% van de zonne-energie vast die op de bladeren valt!

x