“Ook mensen op de eerste etage willen warme voeten”
Doener: Bennie Ligtenberg, 57 (Senior adviseur Pluimers isolatie)
Doorstart: Isoleert gebouwen en woningen voor meer comfort en lagere stookkosten
“Isoleren lijkt misschien saai. Maar het is heel dankbaar werk. Bewoners ervaren direct meer comfort. De spouwmuren, het dak, de vloeren en het glas zijn hierbij belangrijk. Die ‘schil’ rondom het gebouw moet dicht, zeggen we altijd. We isoleren hier de vloeren en de spouwmuren van 8 appartementencomplexen. We doen de vloeren op de eerste etage vanuit de garageboxen eronder. Nou hebben de bewoners ook daar geen koude voeten meer.”
“Isoleren is aanstekelijk. Als de een vertelt hoe comfortabel het is, wil de ander ook”
“Ook in coronatijd isoleren we gewoon door. Eerst liep het aantal afspraken fors terug. Maar na een tijdje begon het weer te lopen en nu zijn de agenda’s weer goed vol. In het begin wist niemand hoe het moest. Er was geen draaiboek. We leerden aan de hand van de voorschriften van het RIVM hoe je veilig kunt en moet werken. Nu de subsidieregeling voor isolatie tijdelijk is verhoogd (nu 30 procent) om snelle beslissers in coronatijd aan te moedigen, komt er zo meteen een boost aan. Absoluut. En het is aanstekelijk. Als de één vertelt hoe behaaglijk het voelt, wil de ander ook. En de zakelijke markt loopt so wie so het hele jaar door. Die weten wel hoe ze geld kunnen besparen.”
“De verhoogde subsidie op isolatie gaat een geweldige boost geven”
“De overheid geeft subsidie, maar wij moeten de bedrijven en de mensen enthousiast maken. De voordelen van isolatie zijn overtuigend: Je verdient je investering in je woning dubbel en dwars terug. Geld op bank levert niks op, maar dit wel. Ik heb graag contact met de mensen. Alle mogelijkheden onderzoeken en samen kijken wat mogelijk is. Mijn enthousiasme overbrengen op onze klanten, dat is mijn passie. Dat contact heb ik heel erg gemist in coronatijd. In de jaren zeventig tot en met de jaren negentig werd het gas er doorheen gejast. Nu bouwen we nul energie-huizen. Prachtig! De techniek is er om ook bestaande huizen duurzaam te maken. Waarom gebruiken we hem zo weinig? We moeten ons samen verantwoordelijk voelen om moeder aarde op een verantwoorde manier door te geven aan onze (klein)kinderen.”